Zij en ik

Ik denk dat het wel belangrijk is dat ik hier even aandacht op vestig. Hoewel dit voor mij of mijn omgeving nooit echt een probleem is geweest, is het wel in sommige delen van de wereld nog steeds een controverse.

Kort en bondig: ik ben biseksueel. 

Wat betekent dit? 
Verliefd worden op iemand is voor mij niet afhankelijk van een bepaald geslacht. Voor mij doet dit er niet toe. Er zijn tal van andere factoren die meespelen in het krijgen van gevoelens voor iemand, maar wat er tussen iemand zijn benen hangt is daar geen van.

Mijn vriendin en ik

Misschien heb je het al gemerkt van mijn vorige berichten of misschien niet. Hoe dan ook, ik heb een vriendin. Voor een beetje anonimiteit te bewaren, zal ik haar B. noemen.

Op dinsdag 23 oktober zijn we 1 jaar samen. Hoera!! ☺

Het is een fantastisch iets om iemand te ontmoeten waarvan je onmiddellijk denkt: “Ok, nu heb ik iemand ongelooflijk gevonden. Ik zal en moet haar in mijn leven houden.” Verliefd worden was de volgende logische stap blijkbaar. Mijn hart wist wat het was voor ik het wist. Liefde kan onvoorspelbaar zijn. Maar op het einde van gelijk welke rit, het intense geluk dat je hebt gevoeld of nog steeds voelt, dat is echt. Daar kan je niet omheen.

Voor  ik B. leerde kennen was ik biseksueel in theorie en niet zozeer in praktijk.

Mama, waarom ben ik anders?

Ik wist van jongs af aan al dat er iets anders was aan mij. Terwijl alle meisjes van mijn leeftijd interesse begonnen te krijgen in jongens, was ik bezig met mee voetballen en boeken lezen. Het spreekt voor zicht dat ik niet echt erbij hoorde. De pesters lieten ook niet lang op zich wachten, maar dat is een verhaal voor een andere keer.
Mijn eerste “gevoelens” die ik heb ervaren als kind waren voor een ander meisje toen ik nog zeer jong was. We kwamen goed overeen en onze moeders ook. Waardoor we veel bij elkaar bleven spelen. Ik was helemaal verzot van haar en stikjaloers toen ze een vriendje kreeg. Tijdens een van de vele sleep-overs had ze me eens kusje op de wang gegeven om slaapwel te wensen. Toen dacht ik onmiddellijk: “Aha, ik ben dus lesbisch!”
Hah, wat was ik toen nog naïef.
Het was nog geen vol jaar later toen ik voor het eerste gevoelens begon te krijgen voor een jongen van mijn leeftijd. Daarna wist ik het niet meer…

Ik schreef alles netjes in mijn dagboek maar liet het aan niemand zien. Ik dacht toen nog dat ik ofwel op mannen ofwel op vrouwen moest vallen. Allebei? Hoe kan dat nu?
Mijn zus, nieuwsgierig als was, heeft mij dagboek ooit gestolen en dit gelezen. Ze heeft dit nooit aan iemand verteld maar liet me wel weten dat ze het wist.

Athea & de kast

We zijn enkele jaren verder en Athea is volop aan het puberen. 16 jaar en we krijgen een seminarie over geaardheden tijdens een van de levensbeschouwelijke vakken.
De man die deze les gaf, begon plots over biseksualiteit en lichtte dit toe.
Ik sprong bijna recht. Het puzzelstukje viel (toen pas) op zijn plaats! Schaamteloos als ik toen was, ben ik dan maar volmondig voor de klas uit de kast gekomen.
De meesten waren niet verbaasd. En sommigen gaven er bijna geen aandacht aan. Perfecte situatie dus. Het is eigenlijk maar normaal en als iedereen zich gedraagt alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dan zijn we goed bezig hé? ☺

Diezelfde dag kwam ik thuis. Liep ik vlotjes door naar de woonkamer waar mijn vader en zijn vriendin naar TV keken. Zoals altijd vroegen ze mij hoe mijn dag was. Al huppelend en lachend deelde ik mee: “Ik heb vandaag geleerd dat ik biseksueel was.”

Je moet begrijpen, voor mij was dit eindelijk duidelijkheid. Ik had er een naam voor, ik wist dat er nog mensen waren en ik wist dat de westerse maatschappij verwacht dat iedereen dit accepteert.

Mijn vader was verbaasd over de manier waarop ik het nieuws meedeelde maar niet zozeer over het feit zelf. Zijn eerste opmerking was: “Wel dat is goed. Dat is al minder kans dat je per ongeluk zwanger zou geraken.” We hebben er nog even over gebabbeld.

Ben je zeker?  – Hoe weet je dat nu? – Heb je een vriendin (gehad)? 
Ja!  – Omdat ik het voel! – Nee, moet dat dan? 

Lang duurde die conversatie niet.
Ik had het nog niet tegen mijn moeder verteld of mijn vader had zich al versproken waardoor ze het eigenlijk wist. Maar ik heb het haar nooit verteld. Mijn mams en ik hebben er tot voor kort nooit over gepraat. Ik ben er altijd van uit gegaan dat ze het wel wist en dat ze me gelijk hoe accepteerde voor wie ik ben.
Mijn moeder en ik hebben het soort relatie dat ik alle dochters met hun moeder hebben. Soms is het vlammende ruzie en roepen we zo hard dat onze longen zouden kunnen barsten. Maar we weten heel goed dat we elkaar enorm graag zien en er is niets dat daar verandering in kan brengen.

Toen ik haar vertelde over B. was ze eerst wantrouwig. Ze was dit niet gewoon. Om mij samen te zien met een vrouw. Maar ze was er nooit tegen en paste zich enorm snel aan. Het moment dat ze zag dat B. mij gelukkig maakte, was ze helemaal verkocht.

Titel

Zoals je hebt gelezen, heb ik geluk. Geluk dat mijn omgeving mij bijna onmiddellijk heeft geaccepteerd. Geluk dat ik iemand heb gevonden die mij extra gelukkig maakt. Geluk dat mijn opvangnet (mijn ouders en zus) mij nooit in de steek zouden laten omdat ik ook op vrouwen val.

“I love you, not only for who you are.
But for who I am when I’m with you.”
– Unknown

 

 

 

Auteur: Ath.eee.ah

[requires a decent update]

2 gedachten over “Zij en ik”

  1. Iedereen moet die reis maken, is het niet over geaardheid dan is het over wie ben ik. Maar eigenlijk is het allemaal: wie ben ik? Accepteer ik mezelf? Het is raar dat ieder mens de reis even onwetend aanvangt. Geluk is net dat, vind ik. Zijn wie je bent temidden van wie je graag ziet. Proficiat dat je er uit bent en kunt genieten!

    Geliked door 1 persoon

    1. Hey Vee. Bedankt voor je comment. ☺ En inderdaad! Ons bewust zijn van onze existentiële crisis kan helpen om het “wie ben ik” sneller te verduidelijken. Eigenlijk is dit iets wat ze in het onderwijs zouden moeten behandelen, niet? Ik denk dat veel mensen hiermee geholpen zouden zijn.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s